Spring til indhold

Brainstorm i Lysabild om landsbymarkedet, kirken og præstegårdsladen

Alle borgere inviteres til at deltage i en brainstorm om hvordan landsbymarkedet skal udvikle sig fremover. Det foregår i børneuniverset i Lysabild torsdag den 24. oktober kl. 19.30 – umiddelbart efter åbningsmiddagen i åben skole den første torsdag efter efterårsferien.

Her løftes sløret for nogle af de ”vilde” ideer, der allerede er kommet frem i forbindelse med et møde i universbestyrelsen i september.

Ideen om at lave et marked opstod med inspiration fra middelalderens helligblodsmarkeder, der udsprang af kirkens tiltrækningskraft som valfartskirke. Helligblodskapellet var kendt viden om i middelalderen, og det trak masser af pilgrimme og markedsfolk til området. Det har det danske musikband, Valravn, skrevet en sang om, som kan høres på nettet. Prøv at google ”valravn – Lysabild”. Kunne man forestille sig at den smukke æblehave (abildgård) kunne benyttes til en koncert med bandet Valravn eller til koncerter med andre musikere?

Tårnet i kirken er en anden fascinerende indfaldsvinkel, fordi der er en ualmindelig smuk udsigt deroppefra. Tænk hvis der kunne samles midler ind, så trappetårnet kunne sættes i stand og blive tilgængelig for offentligheden. Mon ikke det ville blive en stor lokal turistattraktion?

Historien om kirken som borg og resterne af en eventuel underjordiske gang, som blev beskrevet i Lokalbladet i marts 2011 (https://lysabild-sydals.dk/nyhed/borgrester-og-en-underjordisk-gang-ved-lysabild-kirke/) er også vældig spændende og kan sætte gang i fantasien. Måske især hos børn, der er vant til at se Merlin og tempelriddere på tv. Kan der laves en skattejagt i kirken eller måske et slag mellem Lysabild-ridderne og de hedenske vendere?

Kan der være en teaterscene i abildgården hvor der f.eks. opføres et stykke, skrevet over den autentiske historie om den deserterede soldat, ? Heise, der gemte sig for tyskerne i et skur i Vibøge i over et år under Første verdenskrig.

Skal der være forfatter-oplæsning, kagekonkurrence, historisk byvandring, gummistøvlekaste-konkurrence, grisevæddeløb, dyre-auktioner eller hvad kunne du tænke dig? Kom og vær med til at få ideerne og fantasien til at rulle.

Præstegårdsladen
Kirkens medarbejdere har lavet et stort stykke arbejde omkring præstegårdsladen med en nyanlagt sti og maling af bygningen, hvilket gør at man får øje på hvor ualmindelig smuk bygningen er. Tænk om der med tiden kunne rejses penge til restaurering af bygningen, der desværre er meget hårdt medtaget i dét hjørne, der vender ind mod kirkegårdsmuren og gårdspladsen. Har vi de kræfter, der kan løfte opgaven med at stå for fundraising og lægge håndværk i bygningen? Det kunne blive et fantastisk projekt? Hvordan mon de gjorde omme i Svenstrup, da de istandsatte Stolbroladen og Alsingergården? (TL)

Del på Facebook
Klik for at komme til Vores Energi By's hjemmeside